Den globala matresan, brittisk dokumentärserie från 2012. Tre delar i UR Play.
I Den globala matresan reser Jimmy Doherty runt i världen för att undersöka vad som styr våra matpriser.
Del 1 av 3. Frukost. Bonden Jimmy Doherty tar reda på varför matpriserna höjs. Stigande oljepris påverkar priset på majsflingorna, äggproducenter ökar ytan för burhöns, och i Etiopien måste skördarna av kaffebönor klara det nya varmare klimatet.
Del 2 av 3. Lunch. Ghana är en av världens största exportörer av kakao, men klimatförändringen tvingar till att experimentera med tåliga sorter. Priset på fläsk och skinka ökar i Storbritannien p.g.a. kinesernas ökade efterfrågan.
Del 3 av 3. Middag. Priset på ris steg enormt kring 2008 när Indien drog ner på exporten av ris och istället byggde upp egna lager till sin befolkning. Lax odlas i artificiell miljö i enorma vattentankar med konstgjort dagsljus. Var går gränsen för hur långt vi går för att få en god middag?