De flesta av oss undrar säkert om vi skulle kunna agera hjältemodigt när det behövs. Yoav Shamir har gjort Hjältekoden, en rolig och lätt provokativ titt på heroismens natur, men också en studie över filmarens skiftande reaktion på sina egna studier.
På sextiotalet i USA genomfördes ett experiment där frivilliga instruerades att ge elchocker till andra deltagare som svarade fel på ställda frågor. Även om information gavs om att elchockerna var mycket smärtsamma och till och med av livshotande styrka, gjorde 90% av dem som de blivit tillsagda. Endast 10% vägrade samarbeta och ville inte åsamka de andra någon skada (mottagarna var införstådda med experimentet och visste att elchockerna var ofarliga)
Yoav Shamir startade sin research efter att han sett ett foto på Facebook föreställande ett nazistmöte där en enda man vägrade att göra den sedvanliga hälsningen.
– Den bilden formulerade frågan om hjältemod för mig, hur jag skulle agera för att bli en hjälte, säger Shamir.
Han intervjuar forskare som jobbar med olika slags apor, de som dödar inkräktare och de som aldrig slåss. I New York träffar Shamir en ”tunnelbanehjälte” som räddat en man som ramlat ner på spåren efter ett slaganfall. Andra han talar med är en kvinna som riskerade sitt liv då hon gömde judar undan nazisterna, en forskare i neurologi som givit bort nästan hela sin samlade förmögenhet, samt en israelisk fredsaktivist, med flera.
– Att definiera en hjälte är ett oändligt arbete och det var svårt att avgöra när det var dags att sluta, säger Shamir. Och för mig är det ett ämne som, när man börjar studera det, får dig att se annorlunda på livet. Jag tittade på olika kulturer och det finns något universellt med att vilja göra gott.
Även efter att Shamir skadats vid en fredsdemonstration håller han fast vid sin tro på hjältemod och altruism som ett sätt att leva. 1 h 27 min.