Kinas mat – SVT Play
Kinas mat, svensk matserie från 2016 i SVT Play.
Kinas mat är serien där Fredrik Önnevall reser kors och tvärs över Kina för att hitta den godaste maten, ovanligaste platserna och de mest spännande livsödena.
Del 1 av 8. Risvin. Wang Ying och Chen Feng ska gifta sig. En spåkvinna har utsett den mest lyckosamma dagen och nu följer den inhyrda orkestern varje steg de tar. Bröllopsindustrin i Kina omsätter miljarder, men för många har det blivit för dyrt att gifta sig. Risvinet står i centrum, det går som en röd tråd genom hela bröllopet. Man skålar i risvin för brudparets lycka, men det är även en viktig ingrediens i kinesisk matlagning.
Del 2 av 8. Hajfenor. Handeln med hajfenor i Kina blir allt större. Att kunna bjuda på hajfenssoppa ger status, trots att vissa hajarter riskerar att utrotas. Som väl är finns det krafter som vill stoppa traditionen. Möt Fang Minghe som kämpat hela sitt liv för att stoppa handeln med utrotningshotade djur. Vi får också lära oss att göra vegetarisk hajfenssoppa, en rätt som syns allt oftare på menyn.
Del 3 av 8: Te. Näst efter vatten är te jordens vanligaste dryck, och det var i Kina allting började. Följ med till teplantans födelseplats. På Jingmaiberget går Zhu Yuba varje aprilmorgon ut i den vilda teskogen för att skörda de värdefulla skotten. Teet blir allt dyrare eftersom en ovanligt svår torka nu hotar att förstöra teskogarna.
Del 4 av 8. Soja. När Dong Linfa var 20 år fick han jobb som Mao Zedongs personlige kock. Han berättar hur den beryktade ledaren var privat, samtidigt som han lagar den gamle diktatorns favoriträtt, rödkokt sidfläsk. Sojan spelar en helt avgörande betydelse i denna maträtt, som i så många andra, bland annat den allt mer populära snabbmaten ris med soja.
Del 5 av 8: Kinakål. Familjen Gao har hakat på den senaste storstadstrenden, de har skaffat kolonilott. Där odlar de bland annat kinakål, som är totalt missförstådd i Sverige, men som länge varit en av Kinas viktigaste grönsaker. Kinakål har till och med upphöjts till konst. Fotografen Ju Duoqi har blivit berömd långt utanför Kinas gränser sedan hon förvandlat den trista kinakålen till undersköna kvinnor.
Del 6 av 8. Sichuanpeppar. Få smaker gör en så förvånad som första gången man upplever kittlingen från sichuanpeppar. Denna krydda utgör grunden för en stor del av Kinas matlagning. Sichuanpeppar har också gjort att Zou Zhongying kunnat flytta hem till sin by igen och skaffa sig ett helt nytt liv.
Del 7 av 8. Ullhandskrabba. Under några veckor i september och oktober blir Shanghaiborna som tokiga. Det är säsong för ullhandskrabban och folk betalar 800 kronor kilot för de bästa exemplaren. De finaste krabborna kommer från den lilla sjön Yangcheng. Där har fiskaren Sun Xinggen satsat alla sina pengar på att bygga om sitt hem till restaurang. Nu väntar familjen nervöst på att turisterna ska anlända från Shanghai.
Del 8 av 8. Ris. Yuan Longping har vigt sitt liv åt att hitta superriset, det som ger perfekta skördar. Vid 82 års ålder är han ganska nära att lyckas. I en annan ände av Kina bor risbonden Lu Zhengzhong. Hans drömmar är mer jordnära, men lika svåra att förverkliga. Lu hoppas att han en dag kan bjuda sina föräldrar på en resa till huvudstaden Peking.
Läs mer om Kinas mat på svt.se
[/alert]
Wolt: Snabb leverans, stort utbud
Sugen på något gott? Wolt levererar dina favoriträtter, snabbt och enkelt!
| min
Kategori saknas
Fler program att streama gratis


Kinas mat, svensk matserie från 2016 i SVT Play.
Kinas mat är serien där Fredrik Önnevall reser kors och tvärs över Kina för att hitta den godaste maten, ovanligaste platserna och de mest spännande livsödena.
Del 1 av 8. Risvin. Wang Ying och Chen Feng ska gifta sig. En spåkvinna har utsett den mest lyckosamma dagen och nu följer den inhyrda orkestern varje steg de tar. Bröllopsindustrin i Kina omsätter miljarder, men för många har det blivit för dyrt att gifta sig. Risvinet står i centrum, det går som en röd tråd genom hela bröllopet. Man skålar i risvin för brudparets lycka, men det är även en viktig ingrediens i kinesisk matlagning.
Del 2 av 8. Hajfenor. Handeln med hajfenor i Kina blir allt större. Att kunna bjuda på hajfenssoppa ger status, trots att vissa hajarter riskerar att utrotas. Som väl är finns det krafter som vill stoppa traditionen. Möt Fang Minghe som kämpat hela sitt liv för att stoppa handeln med utrotningshotade djur. Vi får också lära oss att göra vegetarisk hajfenssoppa, en rätt som syns allt oftare på menyn.
Del 3 av 8: Te. Näst efter vatten är te jordens vanligaste dryck, och det var i Kina allting började. Följ med till teplantans födelseplats. På Jingmaiberget går Zhu Yuba varje aprilmorgon ut i den vilda teskogen för att skörda de värdefulla skotten. Teet blir allt dyrare eftersom en ovanligt svår torka nu hotar att förstöra teskogarna.
Del 4 av 8. Soja. När Dong Linfa var 20 år fick han jobb som Mao Zedongs personlige kock. Han berättar hur den beryktade ledaren var privat, samtidigt som han lagar den gamle diktatorns favoriträtt, rödkokt sidfläsk. Sojan spelar en helt avgörande betydelse i denna maträtt, som i så många andra, bland annat den allt mer populära snabbmaten ris med soja.
Del 5 av 8: Kinakål. Familjen Gao har hakat på den senaste storstadstrenden, de har skaffat kolonilott. Där odlar de bland annat kinakål, som är totalt missförstådd i Sverige, men som länge varit en av Kinas viktigaste grönsaker. Kinakål har till och med upphöjts till konst. Fotografen Ju Duoqi har blivit berömd långt utanför Kinas gränser sedan hon förvandlat den trista kinakålen till undersköna kvinnor.
Del 6 av 8. Sichuanpeppar. Få smaker gör en så förvånad som första gången man upplever kittlingen från sichuanpeppar. Denna krydda utgör grunden för en stor del av Kinas matlagning. Sichuanpeppar har också gjort att Zou Zhongying kunnat flytta hem till sin by igen och skaffa sig ett helt nytt liv.
Del 7 av 8. Ullhandskrabba. Under några veckor i september och oktober blir Shanghaiborna som tokiga. Det är säsong för ullhandskrabban och folk betalar 800 kronor kilot för de bästa exemplaren. De finaste krabborna kommer från den lilla sjön Yangcheng. Där har fiskaren Sun Xinggen satsat alla sina pengar på att bygga om sitt hem till restaurang. Nu väntar familjen nervöst på att turisterna ska anlända från Shanghai.
Del 8 av 8. Ris. Yuan Longping har vigt sitt liv åt att hitta superriset, det som ger perfekta skördar. Vid 82 års ålder är han ganska nära att lyckas. I en annan ände av Kina bor risbonden Lu Zhengzhong. Hans drömmar är mer jordnära, men lika svåra att förverkliga. Lu hoppas att han en dag kan bjuda sina föräldrar på en resa till huvudstaden Peking.
Läs mer om Kinas mat på svt.se
[/alert]
Wolt: Snabb leverans, stort utbud
Sugen på något gott? Wolt levererar dina favoriträtter, snabbt och enkelt!
| min
Kategori saknas
Fler program att streama gratis