Historieätarna – SVT Play
Historieätarna, svensk serie från 2016 i SVT Play.
Det nyskapande succéprogrammet Historieätarna är tillbaka med Lotta Lundgren och Erik Haag som berättar Sveriges historia – genom maten.
Del 1 av 6. Lotta Lundgren och Erik Haag testar hur det var att leva i Sverige under industrialismen. Följ med på en resa från mitten av 1800-talet när den sista stora svälten slog till med full kraft i norra Sverige, utvecklingen tog fart och Sverige gick från u-land till i-land. Självklart prövar duon att leva livet som träpatron likväl som skogsarbetare. Under den här tiden växer både nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen fram. På menyn står som vanligt udda rätter som sedan länge glömts bort, men även dåtidens delikatess bruna bönor. Och glöm aldrig att om du någonsin blir bjuden på kolbullar, så finns det bara ett svar.
Del 2 av 6. Lotta Lundgren och Erik Haag återvänder till efterkrigstiden, 1945-1959. Det var en tid när frysmat och konserverat var hett. Kvinnan slutade jobba och det var självklart att hon skulle ta hand om allt hemma. ”Hemmafrun” var en statussymbol och här hade hon sin guldålder. På 40-talet köptes maten över disk i olika specialbutiker och det kunde ta fyra timmar att handla. Men nu öppnade den första självbetjäningsbutiken. Avfolkningen av landsbygden startade på allvar då allt fler tvingades sälja sina gårdar och flytta in till stan. Jeans, rockabilly, polio och kärnvapen präglade också den här tidsåldern.
Del 3 av 6: Åren 1645 till 1715, Hedvig Eleonoras tid. Sverige var som störst, och det var krig. En tid som i historieböckerna kallas den karolinska tiden efter de tre kungar som satt på tronen. Men Hedvig Eleonora fanns bakom dem alla tre så nu väcker Historieätarna henne till liv igen. Erik och Lotta prövar hovlivet, gifter sig, lever som adel och bönder samt den allra lägsta samhällsklassen som kallades tattare. Maten består den här veckan bland annat av helstekta småfåglar, tupptestiklar och kojuver. Duon ger sig även ut i fält och försöker dricka Karl XII:s dagsranson av vätska: 9 liter öl, 6 liter vin och en halv liter brännvin.
Del 4 av 6. Erik och Lotta återupplever 1990-talet. Vuxna kan för första gången klä sig som sina barn och kokböcker ska inspirera istället för att instruera. Focaccia, bake off-bröd, mozzarella, wok, snabbnudlar och tacos slår igenom på bred front. Tomatkonsumtionen stiger med 100 procent. Erik och Lotta lever som radhusvuxna och som singlar, de testar även att jobba med media samt med IT. Sverige röstar om medlemskap i EG och folkhemshumorn går i graven. Fritid och arbete smälter ihop och psykisk ohälsa stiger i höjden.
Del 5 av 6. Historieätarna kastar sig tillbaka till Gustav III:s tid (1772-1792). Där lever Erik och Lotta som hovfolk i kungens innersta krets. En tid när kläder satt som skruvstäd, peruker vägde flera kilo och personlig hygien inte var så viktig. Maten är dock förvånansvärt god. Erik och Lotta firar midsommar som bönder och får lära sig om hur sex fungerade på den här tiden. Det var inte ovanligt att barn som föddes utanför äktenskapet mördades. Under sin tid som regent höll Gustav III tillbaka en adel som ville upp, och missnöjet växte. Erik och Lotta äter samma måltid som konspiratörerna och Hasse Aro rekonstruerar kungamordet.
Del 6 av 6. Historieätarna Erik och Lotta avslutar serien med att återuppleva 2000-talet.
Mer om Historieätarna på svt.se
Foto: Felix Lind/Thelma_LouiseTV/SVT
Historieätarna utgick 2017-01-23
PROVA STREAMING GRATIS

Prova Viaplay gratis i 2 veckor – utan bindningstid

Prova C More gratis i 2 veckor – utan bindningstid
Nöje|2016|6 delar
Fler program att streama gratis
Wild Things Sverige
Ex on the Beach Sverige – exen berättar allt
Melodifestivalen 2019: Artistpresentationer
Campa i klaveret
Parlamentet
Poddilainen
Kategorier Populära program -

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-



Historieätarna, svensk serie från 2016 i SVT Play.
Det nyskapande succéprogrammet Historieätarna är tillbaka med Lotta Lundgren och Erik Haag som berättar Sveriges historia – genom maten.
Del 1 av 6. Lotta Lundgren och Erik Haag testar hur det var att leva i Sverige under industrialismen. Följ med på en resa från mitten av 1800-talet när den sista stora svälten slog till med full kraft i norra Sverige, utvecklingen tog fart och Sverige gick från u-land till i-land. Självklart prövar duon att leva livet som träpatron likväl som skogsarbetare. Under den här tiden växer både nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen fram. På menyn står som vanligt udda rätter som sedan länge glömts bort, men även dåtidens delikatess bruna bönor. Och glöm aldrig att om du någonsin blir bjuden på kolbullar, så finns det bara ett svar.
Del 2 av 6. Lotta Lundgren och Erik Haag återvänder till efterkrigstiden, 1945-1959. Det var en tid när frysmat och konserverat var hett. Kvinnan slutade jobba och det var självklart att hon skulle ta hand om allt hemma. ”Hemmafrun” var en statussymbol och här hade hon sin guldålder. På 40-talet köptes maten över disk i olika specialbutiker och det kunde ta fyra timmar att handla. Men nu öppnade den första självbetjäningsbutiken. Avfolkningen av landsbygden startade på allvar då allt fler tvingades sälja sina gårdar och flytta in till stan. Jeans, rockabilly, polio och kärnvapen präglade också den här tidsåldern.
Del 3 av 6: Åren 1645 till 1715, Hedvig Eleonoras tid. Sverige var som störst, och det var krig. En tid som i historieböckerna kallas den karolinska tiden efter de tre kungar som satt på tronen. Men Hedvig Eleonora fanns bakom dem alla tre så nu väcker Historieätarna henne till liv igen. Erik och Lotta prövar hovlivet, gifter sig, lever som adel och bönder samt den allra lägsta samhällsklassen som kallades tattare. Maten består den här veckan bland annat av helstekta småfåglar, tupptestiklar och kojuver. Duon ger sig även ut i fält och försöker dricka Karl XII:s dagsranson av vätska: 9 liter öl, 6 liter vin och en halv liter brännvin.
Del 4 av 6. Erik och Lotta återupplever 1990-talet. Vuxna kan för första gången klä sig som sina barn och kokböcker ska inspirera istället för att instruera. Focaccia, bake off-bröd, mozzarella, wok, snabbnudlar och tacos slår igenom på bred front. Tomatkonsumtionen stiger med 100 procent. Erik och Lotta lever som radhusvuxna och som singlar, de testar även att jobba med media samt med IT. Sverige röstar om medlemskap i EG och folkhemshumorn går i graven. Fritid och arbete smälter ihop och psykisk ohälsa stiger i höjden.
Del 5 av 6. Historieätarna kastar sig tillbaka till Gustav III:s tid (1772-1792). Där lever Erik och Lotta som hovfolk i kungens innersta krets. En tid när kläder satt som skruvstäd, peruker vägde flera kilo och personlig hygien inte var så viktig. Maten är dock förvånansvärt god. Erik och Lotta firar midsommar som bönder och får lära sig om hur sex fungerade på den här tiden. Det var inte ovanligt att barn som föddes utanför äktenskapet mördades. Under sin tid som regent höll Gustav III tillbaka en adel som ville upp, och missnöjet växte. Erik och Lotta äter samma måltid som konspiratörerna och Hasse Aro rekonstruerar kungamordet.
Del 6 av 6. Historieätarna Erik och Lotta avslutar serien med att återuppleva 2000-talet.
Mer om Historieätarna på svt.se
Foto: Felix Lind/Thelma_LouiseTV/SVT
PROVA STREAMING GRATIS

Prova Viaplay gratis i 2 veckor – utan bindningstid

Prova C More gratis i 2 veckor – utan bindningstid
Nöje|2016|6 delar
Fler program att streama gratis

Wild Things Sverige

Ex on the Beach Sverige – exen berättar allt

Melodifestivalen 2019: Artistpresentationer
Campa i klaveret
Parlamentet

Poddilainen
