I UG: Mat söker den grävande matjournalisten Mats-Eric Nilsson svar på ett antal frågor som rör vår mat.
Del 1. Det hemliga vinet. Det oförfalskade och naturliga vinet, som får sin karaktär av jorden där druvorna odlas. Så framställs ofta dagens vinproduktion. Men i de vinfabriker där dagens storsäljande viner framställs går tillverkningen till på ett helt annat sätt. Vad finns egentligen i vinet du dricker?
Del 2. Den Laktosfria hajpen. Sveriges befolkning är bland världens mest laktostoleranta, ändå hör vi till de som konsumerar mest laktosfria mejeriprodukter. I dag finns det omkring 180 laktosfria mejeriprodukter hos de stora butikskedjorna – marknaden har fullkomligt exploderat. Varför då?
Del 3. Superbären. En av de senaste mattrenderna är açaìbäret från Amazonas djungler. Det sägs vara världens nyttigaste bär och fullpackat med antioxidanter, omega-3, vitaminer och mineraler. Men är det så nyttigt som det framställs?